#EQLovesFestival2019- inspirationseventet för musikproduktion och jämställdhet

Initiativen för jämställdhet inom musik världen över ökar med hjälp av organisationer som uppmärksammar frågan. I år har till och med Amerikanska Grammys startat ett initiativ för inkludering som heter #womeninthemix. Nu närmar sig det svenska initiativet EQLovesFestival 2019 där den svenska aktören EQLovesMusic utmanar normen för förebilder inom musikproduktion. Festivalen äger rum 20-21 september i Göteborg. Bland de medverkande kan vi hitta bland annat Selen ÖzanMaria MarcusS-PousetteRo-EMaydarAgnes HustlerANNÆLIXWhile We waitShadi G samt Cecilie Penney, som alla har en sak gemensamt – de sitter i producentstolen.

Musikproducentens roll är viktig, både ur arbetsmiljöhänsyn och ur perspektivet hur musiken får utvecklas och låta. Av denna anledning utforskar årets festival även kopplingen till #metoo. Producenten må ha en roll som är i bakgrunden. Men trots detta har många ändå någon sorts föreställning om vad en musikproducent är, på grund av det utbud som vi matas med där några få får synas och anlitas.

Musikproducent är ett av de yrken som i dag är minst jämställda. En studie från 2018 visade att mindre än 2% av musikproducenterna som anlitas av stora aktörer i branschen är kvinnor. (Recording academy) I och med upprop som #närmusikentystnar, och det arbete som organisationer runtom i världen gör, får fler och fler upp ögonen för frågan om jämställdhet inom musikbranschen. Amerikanska Grammys har i år uppmärksammat detta och skapat ett initiativ, #womeninthemix, där labels och artister får signa upp sig för att skapa mer inkludering. De “stora artister” som hittills har skrivit under på detta är bl.a Ariana Grande, Lady Gaga, Pharrell Williams och Justin Bieber. Fler aktörer finner du här. Initiativet innebär att “minst två kvinnor ska uppmärksammas och därför betraktas som en del av urvalsprocessen varje gång en musikproducent eller ljudtekniker anställs”. Initiativet uppmanar också yrkesverksamma producenter att förbli medvetna om könsskillnad ”inom musikens tekniska områden” när man i väljer in unga anställda.

Författaren och journalisten Annah Björk, som också kommer medverka i årets EQLovesFestival, berättar om hur verkligheten ser ut i en debattartikel i Metro;

Av de 50 mest spelade låtarna i Sverige 2018 var bara tio procent av låtskrivarna kvinnor (2017 var den siffran 13,5). Bara en enda låt av de 50 hade en kvinnlig producent, resterande var män. Det motsvarar den snudd på icke-befintliga siffran 0.8 procent.” 

Journalisten Johanna Hagström medverkar också på festivalen och uppmärksammade redan 2018 i en artikel Melodifestivalens ojämställda siffror. Hon skriver;

“Istället för att jämföra antalet faktiska låtskrivare har man valt att räkna bidrag där minst en kvinna är medkompositör. Därmed uppnår man målet, år efter år, eftersom skivbolagen ser till att peta in enstaka kvinnor i de manliga låtskrivargrupperna.”

Fredagen 20 Sept kl 18 öppnas dörrarna till evenemanget EQLovesFestival 2019 på Brewhouse Arena i Göteborg. Publiken får uppleva en blandning av live talks och egenproducerad musik från producenter tillhörande nätverk och organisationer som Cherish LabelBeats By Girlz DanmarkUpfront Producer NetworkVKBP/Popkollo samt EQLovesMusic som står bakom arrangemanget. På fredagen ryms även ett panelsamtal kring #metoo med Emma Knyckare samt representanter från de två organisationerna Musiksverige och Fatta.

På lördagen den 21 September bjuds det på mer inspiration i form av intervjuer och panelsamtal på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Från scenen lyfts viktiga ämnen kring arbetsmiljö, organisation och samarbete och årets förebilder får dela med sig av sina erfarenheter och yrkesliv.

EQLovesFestival är ett unikt evenemang som i årets upplaga alltså samlar flera svenska organisationer (samt en från Danmark) under samma tak. EQLovesMusic har som ett av sina stora mål att skapa nätverk mellan organisationer, i Sverige såväl som internationellt. I juni arrangerades därför ett nätverks och inspirationsevent i New York (New York Meetup) på Generalkonsulatet där producenter från Sverige och USA fick mötas, inspireras och inspirera åhörarna. EQLovesMusics andra stora mål är som nämnt att lyfta och sätta ljuset på förebilder inom musikproduktion som inte tillhör normen. EQLovesFestival 2019 välkomnar alla musikintresserade att komma och inspireras av musik, organisationer, inspiratörer och förebilder och att genom sin närvaro bidra till att emfasera behovet  av en förändring inom musikproduktionsområdet.

EQLovesMusic har även, som ett sidoprojekt, släppt ett album med Anthems inför årets festival som går att lyssna på här. Det är ett musikaliskt projekt som föreningens medlemmar, som är musikproducenter, skapat tillsammans. I år är orginal-låten skriven av Kina Nyman, Sophia Tako och Sara Lundberg och heter “We are here”. Låten handlar om upplevelsen av att inte tillhöra normen och har producerats i inte mindre än 11 versioner. Projektet syftar till att visa hur viktig själva produktionen är för ett musikaliskt verk och hur mångfald berikar musiken och gör den tillgänglig för fler människor och kulturella sammanhang.