EQLovesFestival 2019 – New York Meet up – 19/6

IMG_2847

Läs denna nyhet på engelska här

TILLSAMMANS PRESENTERAR EQLOVESMUSIC OCH DET SVENSKA GENERALKONSULATET I NEW YORK EQLovesFestival 2019.

 

I ETT  SAMARBETE MED BEATS BY GIRLZ N.Y. SKAPAS ETT INDUSTRIEVENEMANG FÖR SPECIALINBJUDNA GÄSTER PÅ THE SWEDISH RESIDENCE, 600 PARK AVENUE DEN 19:E JUNI 2019.

 

Den svenska, Göteborgsbaserade, ideella organisationen, EQLovesMusic, som varje år organiserar EQLovesFestival för musikproduktion och jämställdhet, börjar årets festivalprogram lite annorlunda mot tidigare år. EQLM skapar och presenterar i samarbete med Beats By Girls N.Y. ett gratis nätverksevenemang utformat för speciellt inbjudna gäster på det Svenska Generalkonsulatet i New York.

 

Detta kommer att ske den 19:e Juni (under New York Indie Week) där en rad svenska musikproducenter och förebilder inom musikproduktion från Sverige åker till New York och möter amerikanska förebilder inom musikproduktion. Syftet är att nätverka och diskutera jämställdhetsfrågor inom musikproduktion.

Eventet fick stort intresse och gästlistan fylldes upp mycket snabbt vilket innebär att det till och med är fler som vill komma än vad det finns plats till.

Vi är väldigt tacksamma för Sweden Consulate Generals stöd i detta event och vill rikta stort tack till generalkonsul Annika Rembe och Niklas Arnegren.

Några av de Amerikanska förebilder som medverkar på evenemanget är Erin Tonkon som arbetat med bland annat Lady Lamb samt på David Bowies sista album ”Black Star”. Gloria Kaba som arbetat med Madonna på hennes ”Ray of Light”-album samt med Beyonce, Phil Ramone, Kanye West, Salaam Remi, Aretha Franklin och Frank Ocean. Heba Kadry som arbetat med bl.a. The Mars Volta, Slowdrive, Lightning Bolt, Beach House och Björk’s senaste album Utopia.

Bland de svenska förebilderna figurerar Linn Fijal, chef på RMV-Studios (Riksmixningsverket), mer känt som Benny Anderssons studio, samt Ana Diaz, som har arbetat med namn som David Guetta, Britney Spears, Wyclef Jean mfl.

https://www.redbull.com/se-en/linn-fijal-intervju

http://luger.se/ana-diaz

Fler av de förebilder som kommer att vara på plats på evenemanget är:

Melisha Linnell – Musikproducent, tekniker och ljuddesigner som är lärare inom musikproduktion, mixning och mastering på Göteborgs Universitet. Kina Nyman – Låtskrivare och producent.

Sophia Tako – Låtskrivare, producent och artist. Zukie Fioxu – Producent, låtskrivare och artist. Nadja Itäsaari – Aspirerande musikproducent, låtskrivare och artist. Anna Novak – Musikproducent, ljuddesigner, låtskrivare och artist.

På plats befinner sig även ett par representanter från svensk musikindustri:

Peter Swartling – Den välkände managern och A&R:n som bl.a. jobbat med att ta fram Red One, Robyn och Mwuana och jobbar nu med producenten Melisha.

Jesper Thorsson – Verkställande direktör på Export Music Sweden med 20-års erfarenhet i musikbranschen som t.ex. skivbolagsdirektör på Warner Music Sweden och Roadrunner Recordings.

Evenemanget kommer att filmas av filmskaparen Rebecka Wijk Fagerberg och vi kommer att visa klipp från den här viktiga händelsen på vår EQLovesFestival Göteborgsevenemang den 20 september. På den svenska delen av inspirationsfestivalen för musikproduktion och jämställdhet har vi ett nära samarbete med Brewhouse Göteborg och Goteborg & Co.

Vi är också glada att meddela att Harrison Consoles stöder våra förebilder genom att ge bort sin full bundle av Harrison MixBus, deras fantastiska nya DAW som har fått mycket ros från industriledande ljudtekniker https://harrisonconsoles.com/site/mixbus.html

Dessutom stöder även Lindell Plugin, ett svenskt spännande varumärke, våra rollmodeller genom att ge bort sina fantastiska plugins, vilket också tillhör branschens högsta standard. http://lindellaudio.se/

Svenska EQLovesFestival lyfter fram kvinnliga förebilder specifikt inom musikproduktion – ett område där endast 5% kvinnor representeras och där det finns ett systematiskt osynliggörande och avfärdande av kvinnor sedan begynnelsen av inspelnings- och musikproduktionens historia.

 

Enligt organisationen Women’s Audio Mission så är andelen kvinnor inom musikproduktion endast 5 % globalt. På svenska Grammisgalan har fyra kvinnor respektive 49 män prisats i kategorin ”Årets producent” sedan priset instiftades. Andelen manliga låtskrivare i svenska Melodifestivalen ligger på 70 % och andelen kvinnliga producenter är försvinnande få. Av Stims 80 000 anslutna upphovspersoner är endast 20 % kvinnor. På Spotifys topplista över de mest populära låtarna 2016 var totalt 226 låtskrivare inblandade, varav 31 kvinnor (13,7 %) och 195 män (86,3 %). Bara 6,3 % av de trettio högst inkomstbringande upphovspersonerna mellan 2010 och 2016 var kvinnor.

 

Detta vill EQLovesFestival, som i år äger rum för tredje året i rad i Göteborg, vara med och ändra på. Med festivalen vill EQLM rikta strålkastarljuset mot de fantastiska förebilder som finns runt om i Sverige och övriga världen och skapa utrymme för samtal kring dessa viktiga frågor. EQLM har även som syfte att samverka med andra liknande nätverk inom och utanför Sverige.

 

”Vi vet att det finns många grymma talanger som arbetar professionellt med musikproduktion och inte är män. Vi vill lyfta och belysa dessa personer för att inspirera musikälskare och alla som sysslar med musik. Dessutom är också syftet att skapa jämställda nätverk med professionella utövare. Vår styrka är att vi gör detta för att vi själva är musikproducenter och vet att det verkligen behövs. Vi vill vara med och skapa en framtid där jämställdhet är självklart.” -Melisha Linnell (Projektledare för EQLovesFestival och grundare av nätverket och Organisationen EQLovesMusic)

 

EQLovesFestival anordnas av den ideella föreningen EQLovesMusic som också är ett nätverk av kvinnliga musikproducenter. Festivalen stöttas av Kulturrådet och Musikverket, Göteborg o Company samt Musikhögskolan i Göteborg. Sponsorer som Harrison Mix Bus Consoles och Lindell Plugins bidrar även till detta evenemang genom att sponsra våra förebilder med det nyaste inom musikprogram samt ”plugins” som finns på marknaden idag.