Intervju med EQLovesMusics Nadja Itäsaari som har släppt nytt Album

Forograf: Laura Nardelli: www.lauranardelli.com
Forograf: Laura Nardelli: www.lauranardelli.com

Nadja Itäsaari är en artist och aspirerande producent som är bosatt i Göteborg.

Senaste tiden har hon varit väldigt engagerad i EQLovesMusics projekt i och med att hon läser till projektledare inom kulturprojekt på Kulturverkstan och valde att söka praktikplats hos oss.

Hennes nya album Oak Trust släpptes nyss och innehåller eget skrivna låtar där hon även spelar gitarr. Dessutom har hon nyss producerat och spelat in en helt egen version av EQLovesFestival Anthems 2019 som släpps i sommar.

På Nefertiti jazzclub firade hon sin release med ett oförglömligt framträdande tillsammans med multiinstrumentalisten Amori Mori Jorge Alcaide.

Nedan finner du hennes release och vår intervju med Nadja.

Fotograf Laura Nardelli: www.lauranardelli.com

1. Kan du berätta om ditt arbete som praktikant på EQLovesMusic?:

När jag kom in som ny praktikant på EQLovesMusic i Januari 2019, möttes jag av den mycket inflytelserika, idérika och driftiga Melisha Linnell. På en vecka förstod jag att hon hade så många bollar i luften att hon normalt brukar jobba i ett väldigt högt tempo. Melisha är ju även hjärnan bakom EQLovesMusic, vilket varit mycket inspirerande att få ta del av.

Jag har på olika sätt försökt stödja Melisha och EQLovesMusic i högt, lågt och mittemellan och jag har i och har i och med detta funnit en arbetsplats, kollegor och en arbetsmiljö där jag verkligen trivs och får utrymmet att ”blomstra”.

1. Vad innebär det för dig att vara med i EQLovesMusic och involverad i dess projekt?

För mig innebär det många olika saker, som ovan nämnt kollegiet och uppgifter som känns givande men också att jag faktiskt lär mig otroligt mycket saker hela tiden. Ibland känns det som att det monsunregnar idéer här..och det fina är att dem också får ta plats.

För mig som själv varit låtskrivare, konstnär och kvinna i en mansdominerad bransch har arbetet med EQ känts extra

viktigt. Jag tänker att om jag kan känna att jag verkligen trivs i detta forum och arbete, finns det ju många fler därute som har samma typ av behov och då inser jag hur mycket mer det finns att göra. För att citera Pop Kollo så hoppas man ju givetvis att behovet i arbetet kring jämställdhet inte skall behövas i framtiden.

Jag har ju också proddat min första prodd som förhoppningsvis kommer med på årets EQLovesMusic platta med Anthems. Anthems är ett samlingsskivformat som är specialutformat till våra medlemmar i vårt nätverk och det går ut på att alla i nätverket får prodda en och samma låt på flera olika sätt, utan i stort sätt några regler om genrer och sådant.

Årets Anthem är skriven av Sophia Tako, Sara Lundberg aka Zukie Fioxu och Kina Nyman och heter ”We are Here”. Det känns extra kul att detta blev min första prodd! Jag är faktiskt till och med stolt över den i mixningsstadium! Tidigare har jag också producerat fast mer som pre/co producer. Nu har jag äntligen fått gå ”all in” och ”hands on” vilket gör att jag nu får blodad tand! Jag vill ha mera! Haha!

1. Kan du berätta om hur Oak Trust kom till?

Ja, Oak Trust är ju delvis singeln och låten som till slut även fick bli namnbäraren till min nya platta som jag precis släppt på alla digitala kanaler!
I grunden handlade allt om att jag försökte lyssna in texterna jag hade skrivit till ett flertal nya låtar i 2016 efter

jag släppt min 1:sta soloplatta, sen insåg jag att jag ville jobba med naturlig akustik och träd tema eftersom många av låt namnen bar ett träd tema. Det tog mig några år att hitta rätt, jag var tom på väg till Ryssland för att spela in den med portastudio ett tag, haha! Men tillslut hälsade jag på på Spinroad Recording Studios på landet i Lindome tack vare min kollega Rosie Mc Lune (som också är med på skivan på ett par låtar och spelar) och förstod att detta skulle bli den plats som skulle få fånga låtarnas essens.

Jag ville skapa någonting ärligt och naket, som trädets rötter eller en blottad trädstam.
Detta hade Spinroad att erbjuda i framförallt akustik och mickar, samt att Pedro Ferreira som hjälpt mig att producera min vision för albumet var väldigt lyhörd och gav mig mycket konstnärlig frihet.

Frihet har alltid varit viktigt för mig och det är väl det ”Oak Trust” påvisar, nån slags frihet under ansvar.

“När jag skrev den försökte jag föreställa mig att jag var ett träd som står orörligt rotad i marken och tvingades se allt som mänskligheten gör, dvs ett metaforiskt landskap där jag ville undersöka mina egna rötter och mitt egna förhållningssätt till mänsklighet.”- ur intervjun i länken nedan med Caroline Furness på HYMN

1. Har du någon intervju som du vill dela?: https://hymn.se/2018/12/13/halla-dar-nadja-itasaari/

2. Din musik är väldigt stämningsfull och egen. Kan du berätta var du har hittat din inspiration, förebilder etc?

Jag har otroligt många förebilder och bland den finns allt ifrån vänner och bekanta till världsstjärnor, filmer, foton etc. men min främsta inspiratör är nog ändå natur, mänsklighet och komplexitet.
Artister, producenter och låtskrivare jag gillar är dock:
Joni Mitchell, Jolie Holland, Björk, Eivør, Sigur Ros, Jonsi, Robert Plant, Nina Simone, Radiohead, Cat Power

mfl!..listan kan bli oändlig

1. Hur ser du dig själv om ett år?

Förhoppningsvis glad, älskad av mig själv och av andra och närmre mitt mål att nå ut till flera med min musik och konst. Sen kan ju det nystartade företaget behöva sig lite rassel i kistan, haha! Och att livet fortsätter ge en nya spännamde utmaningar så man inte får tråkigt.

1. Kan du berätta lite om EQLovesFestival och vad som blir nytt för i år?

Nytt för i år är delvis att en mindre nätverksträffsdel kommer att göras i NewYork och en större görs i Göteborg. Den glada nyheten är också att vi kommer att vara på både Musikhögskolan ”Artisten” i Göteborg på dagen och kvällstid på Brewhouse Arena som förra året! Detta kommer

att ske den 20:e September! Detta skall bli super inspirerande och kul!

Här är hennes officiella musikvideo: