Pressmeddelande: Amerikanska stjärnproducenten Sylvia Massy till Göteborg och EQLovesFestival, som i år gör sin första ordentliga upplaga

Just nu pågår olika initiativ och satsningar för att skapa en mer jämställd musikbransch. Svenska EQLovesFestival lyfter fram kvinnliga förebilder inom specifikt musikproduktion – ett område där skillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande är mycket stora. Festivalen får i år besök av bland andra amerikanska Sylvia Massy, en av de största kvinnliga förebilderna inom musikproduktion och som jobbat med bl.a. Tool, Johnny Cash och Red Hot Chili Peppers. Hon kommer att tillsammans med Linn Fijal, producent och chef för Benny Anderssons studio Rixmixningsverket, dela med sig av sina erfarenheter. Dessutom är Londonbaserade producenten och DJ:n Leila Arab, känd bl.a. för sina samarbeten med Björk, bekräftad till festivalen. Ebony Bones som nyligen blev intervjuad i HBO Vice News tillsammans med TokiMonsta, Linda Perry och Grimes kommer också till festivalen.

Fler namn presenteras inom kort. EQLovesFestival 2018 äger rum den 24-25 augusti på Brewhouse Arena i Göteborg.

Enligt organisationen Womenś Audio Mission så är andelen kvinnor i musikproduktion endast 5 % i världen. På svenska Grammisgalan har fyra kvinnor respektive 49 män prisats i kategorin ”Årets producent” sedan priset instiftades. Andelen manliga låtskrivare i svenska Melodifestivalen ligger på 70 % och andelen kvinnliga producenter är försvinnande få. Av Stims 80 000 anslutna upphovspersoner är endast 20 % kvinnor. På Spotifys topplista över de mest populära låtarna 2016 var totalt 226 låtskrivare inblandade, varav 31 kvinnor (13,7 %) och 195 män (86,3 %). Bara 6,3 % av de trettio högst inkomstbringande upphovspersonerna mellan 2010 och 2016 var kvinnor.

Detta vill EQLovesFestival, som förra året ägde rum för första gången, vara med och ändra på.

”Förra året hade vi en mindre variant av festivalen där vi testade konceptet, men i år är det premiär för den stora festivalen med två dagar och ett mer ambitiöst program”, säger Melisha Linnell, utbildad musikproducent och en av projektledarna bakom festivalen.

Hon fortsätter:

”Vi vet att det finns många grymma talanger som inte är män som arbetar professionellt med musikproduktion. Vi vill lyfta och belysa dessa personer för att inspirera musikälskare och alla som sysslar med musik. Vår styrka är att vi gör detta för att vi själva är musikproducenter och vet att det verkligen behövs. Vi vill vara med och skapa en framtid där jämställdhet är självklart.”

EQLovesFestival lyfter och belyser förebilder inom musikproduktion på ett inspirerande vis och skapar forum för nätverkande. Detta sker genom liveintervjuer på scen där musik- och kulturjournalister håller i intervjuer, som varvas med musikinslag av artister/producenter.

Under festivalen kommer den amerikanska stjärnproducenten Sylvia Massy att möta Linn Fijal, producent och chef för Benny Anderssons studio Rixmixningsverket, där de för första gången på scen tillsammans kommer att dela med sig av sina erfarenheter som musikproducenter och bli intervjuade av Per Sinding Larsen, känd musikjournalist från bl.a SVT.

Dessutom kommer journalisten Ika Johannesson, känd från bland annat SVT Kulturnyheterna, att hålla i intressanta liveintervjuer med viktiga förebilder inom musikproduktion.

Utöver detta kommer också producenten och DJ:n/live electronic performern Leila Arab från London att uppträda. Hon har samarbetat med Björk i många år och också uppträtt på stora arenor tillsammans med den isländska artisten.

Fler musikaliska inslag och viktiga förebilder, inte minst från Sverige, presenteras inom kort.

Dessutom arrangeras en nätverksträff för inbjudna branschpersoner i samverkan med ALMI Väst och Syster Sol och hennes nystartade bolag GAL:ANT.

EQLovesFestival anordnas av den ideella föreningen EQLovesMusic som också är ett nätverk av kvinnliga musikproducenter. Festivalen stöttas av Kultur i Väst, Kulturrådet och Musikverket.

Mer info och förköpsbiljetter finns på www.eqlovesfestival.com

Ålder: 18+

Presskontakt:

Ebba Lindqvist PR

brev@ebbalindqvist.se

070-480 33 00