Det behövs ett jämställdhetsskifte i musikbranschen

Allt fler uppmärksammar frågan om jämställdhet inom musikbranschen på olika vis.

Men vad är det egentligen som händer?, undrar många. Jo kvinnor har fått nog och vi har visat att tillsammans är vi starka och kan ge varann mod att säga ifrån på olika sätt och på olika plan.

Organisationer som Makten över musiken, 50/50, jämställd festival, popkollo, Upfront, EQUALIZER project och vårt egna EQLovesMusic är alla initiativ för att inleda förändring. För en önskan om en jämställd framtid, där det är lika naturligt för en kvinna att arbeta som musikproducent eller musikmakthavare. Vem får bli producent? Vem får sätta EQ:n? Vem får rösträtt i hur musiken får låta? Statistiken är inte rolig. Enligt Women in audio är det endast 5% kvinnor som är musikproducenter i världen. Är det så? Vi tror ju att det inte är på det viset, vi vet genom nätverk att vi är väldigt många som älskar att skapa och producera musik. Problemet tror vi snarare handlar om vem som lyfts fram. Professionella musikproducenter som är kvinnor ska lyftas på lika villkor.

Hur framställs kvinnliga musikproducenter? I en känslosam mycket uppmärksammad intervju med pitchfork så skapade Björk uppmärksamhet genom att prata om den osynliga kvinnan, kvinnan som jobbar som producent.Ett annat exempel på det är på 2016 års grammisgala då en av Sveriges största kvinnliga producenter Pernilla Andersson blev presenterad som fiskare och student medan den manliga producenten blev presenterad som, mannen myten och legenden. Vi har alla blivit utsatta för att bli presenterade som något helt annat än musikproducenter, detta får inte hända längre.

Och nu i 2017 uppmärksammade Metoo-kampanjen att problematiken inom musikbranschen även gäller övergrepp och att vi har en bit kvar att gå.

Kulturrådet beslutade att efter #metoo att skärpa reglerna för ansökande bolag. De skriver på sin hemsida: “uppropen mot sexuella trakasserier inom kultursektorn visar att ojämställdhet inte bara handlar om siffror. Det handlar också om en tysthetskultur och chefer som inte tar sitt ansvar när exempel på trakasserier kommer upp vid institutionerna, om att motverka sexistiska kulturer på arbetsplatser och se till att lagar och regler följs” Läs hela deras uttalande: http://www.kulturradet.se/nyheter/2017/Kulturradet-om-metoo-och-jamstalldhetsarbetet-/

Samtidigt i USA, som är världens största musiknation, pågår debatterna för fullt där chefen för Grammy fick massiv kritik för att uttala sig nedsättande om kvinnors musikinsatser: Kvinnor borde göra bättre ifrån sig, menade han. Det blev en mycket kritiserad gala Läs artikel från Aftonbladet och man börjar ju undra om dessa institutioner någonsin ska börja tänka om? Men jo, för att nu höjs röster. Det är en förändring på gång och ingen blir tystad längre.

Alla undrar: var finns kvinnorna? Billboard undrade detta så sent som nu inJanuari.Programmet Agenda undrade detta, varpå Laleh gav svar på tal.

EQLovesMusic vill skapa projekt som lyfter och belyser professionella musikskapare som är kvinnor. Vårt stora projekt är EQLovesFestival i Augusti där vi bokat ingen mindre än världens största kvinnliga musikproducent, Sylvia Massy, som har en meritlista som inte många kan stoltsera med. Eller vad sägs om Prince, Airosmith, Johnny Cash, Alanis Morrisette osv. USA möter Sverige heter seminariet och dit kommer bl.a Linn Fijal som är musikproducent/studiochef för RMV, Benny Andersson, The Hives, Frida Hyvönen m.fl. Här tänker vi boka de bästa producenterna. Kolla hemsidan redan nu: http://www.eqlovesfestival.com

Vi finns, man behöver inte ens leta länge. De som arbetar professionellt som musikproducenter behöver bara lyftas och framställas på lika villkor som män.

Så vad är summan av detta? Att det behövs ett systemskifte i musikbranschen, och att det faktiskt redan har inletts genom att man börjat uppmärksamma problemen.

 

– Melisha Linnell , musikproducent och ProjektLedare EQLovesMusic