Vad är en musikproducent? Kan man reda ut begreppen och förvirringen ?

Bild: Sylvia Massy , musicproducer, http://www.sylviamassy.com/

Det råder stor förvirring kring begreppet musikproducent just nu. Inte minst för att det verkar som om betydelsen varierar så mycket från fall till fall. Ofta är också en musikproducent också kompositör vilket innebär att man också måste ta hänsyn till upphovsrättslagen. Vilket innebär att en producent även har bestämmanderätt över verket.

Exempel 1:

Du kanske har producerat en låt som någon har gjort ett första utkast till, men ditt resultat skiljer sig väldigt från utkastet. Vem är då producenten?

Exempel 2:

Du kanske har jobbat i studion med en producent, men du har varit med och skapat beats, valt ut sound, gjort melodislingor. Är du då inte producent? Eller är du bara kompositör?

Exempel 3: 

Du är den som bestämmer över vilken riktning låten ska ta och vilken ljudbild låten ska ha, du säger ja eller nej till vad producenten och musikerna skapar, men du hittar inte på en enda melodislinga, skapar inte några ackord, gör inte beatsen. Men du genom avtal och initiativtagande den överhängande bestämmanderätten. Är du då producent? 

Förr var en musikproducent en person hade det överhängande ansvaret för produktionen, alltså inte den som spelade in musiken. För den personen var ju ljudteknikern.

Nuförtiden betyder oftast begreppet musikproducent att personen förväntas kunna arbeta i en DAW (Logic, Pro-tools), göra slaskmix och spela in allt, programmera trummor/beats, spela instrument osv. Detta betyder att begreppet förändrats. Eller hur fungerar det egentligen i branschen?

De som kallar sig själva producenter. Betyder det då alltid att de sitter och producerar musiken i en DAW? Eller är de inte ens de som är kreativa? De kanske bara säger ja eller nej till vad andra skapar?

Frågorna är många och vi funderar om begreppet ”musikproducent” måste redas ut.

Varför är detta viktigt då? 

Jo. För att nu är det viktigare än någonsin att få rättvis cred och rättvis ersättning. Ofta har en professionell musikproducent en studio, företag och kostnader och behöver kunna överleva ekonomiskt. Utan rättvis cred, hur ska publiken och potentiella kunder veta vilka kunskaper producenten har och vad hon/han gjort på en låt?  Vad kan egentligen producenten göra?

Detta är superviktigt. Speciellt för producenter som investerat massor i att skapa en musikstudio och åratal av att utveckla sin kompetens men sedan endast blir creddade lika mycket som någon som suttit i underkläderna hemma hos föräldrarna med Garagebands färdiga loopar och endast gjort en skiss av låten med apples inbyggda mikrofon. Om resultatet dessutom låter så annorlunda och proffsigare än skissen att det inte ens känns som samma låt blir det ännu mer orättvist att produktions-credden ska gå till personen som gjorde skissen, hur viktig än skissen var för skapandet av låten. Du kanske sitter och tänker: “Men hallå, det händer ju inte att den som skapade skissen blir creddad som musikproducent då ju?” Johoo du, det händer minsann. Och oftare än man tror.

Men det viktigaste är ändå i slutändan att man blir creddad på det vis man själv tycker blir rättvist och pratar om detta med de man arbetar med. Dessutom har man som sagt bestämmanderätt över sitt verk om man har skapat och komponerat musiken. Detta måste man vara noga med att komma överens med de man jobbar med, hur man vill jobba, så att de vet detta från början.

Vi vill ändå slå ett slag för att vi alla börjar använda följande begrepp i creds:

Music producer. Musikproducent. = Använd detta begrepp om en person som sitter i en DAW och spelar in musiken, skapar beats, skapar ljudbilden. Skapar oftast från scratch men kan även jobba vidare på någon annans utkast. Har huvudansvaret. 

Co-producer. Medproducent. = Använd detta begrepp om en person som varit med och skapat melodislingor, valt ut sounds, varit med i skapandeprocessen. Jobbat med producenten. Men är inte huvudansvarig för soundet.

Pre-producer. Förskissare? (Finns det ett bättre ord?) = Är en person som skapat den första idén, det första utkastet av låten. (Eller det går lika bra att kalla denna person för låtskrivare/kompositör)   

Vocal producer. Vokalproducent =Är en person som producerar vokaler, editerar och melodynar/autotunar. 

Då återstår exempel 3! Vad är då detta för typ av producent? Visions-producent? Idéproducent? Vad tycker ni?

Kommentera gärna!

I slutändan är det alltså bäst att ha ett skriftligt avtal som reglerar samarbetet ni har. Vi tycker att de exempelavtal på producentavtal som just nu finns är aningen förlegade och missar en del viktiga punkter som är viktiga för producenter i dagens musikbransch.  Vi kommer därför att, i samråd med musikerförbundets jurister, utforma ett producent-artistavtal som ni kan använda. Allt för att samarbetet ska bli så smidigt och rättvist som möjligt. Håll ögonen öppna för det!

Kimtina, Erica, Melisha.

EQLovesMusic